Ta hand om dig när du är gravid – unna dig någonting vilsamt eller pigga upp dig med färg. Här kommer några goda råd för en kanske lite trött blivande mamma som förtjänar att skämma bort sig med massage eller vill känna sig lite piffig även i slutet av graviditeten.

Att vara gravid är speciellt men också helt individuellt. Man kan må toppen hela graviditeten, få glänsande tjockt hår och en lagom mage på en i övrigt smidig kropp. Lika normalt är det att må väldigt illa, kanske få hudproblem och svullna upp i händer och fötter. Det kan variera från graviditet till graviditet så man ska inte må dåligt om man kanske inte känner sig fantastisk varje dag. Gemensamt för alla graviditeter är att det är viktigt att ta hand om sig själv och barnet så att man mår så bra som möjligt.

Unna dig massage när du är gravid

Det är oftast inte så många gånger i livet en kvinna är gravid. Därför kan man med gott samvete se till att unna sig något extra för att orka och för att faktiskt hylla sig själv som orkar skapa och bära en hel människa! Enkla saker att unna sig är att vila extra mycket och framförallt inte ha så höga krav på sig själv. Det är en väldigt kort period, sett till hela ens liv. Vill man lyxa till det kan man unna sig en massage. Att ligga på mage är inte så lätt, men en riktigt härlig fotmassage är perfekt för svullna gravidfötter som har extra bebistyngd att bära på. Även en skalp- eller nackmassage är avslappnande och skänker välbehövlig vila.

Färga fransar och bryn

Även huden påverkas och man kanske inte kan använda samma smink som vanligt. Ett knep för att känna sig lite piggare och fräschare är att färga fransar och bryn på salong. Gör det gärna någon vecka före beräknad förlossning. På BB är man oftast utmattad efter förlossningen och smink är ingen prioritet. Dock kan det ändå vara skönt att ha färg och form på fransar och bryn, särskilt som man oftast tar massor av foton på den nyblivna mamman och barnet. Man behöver självklart inte känna press att vara snygg när man just klarat av en av de största prestationerna i livet, att bära och föda ett barn. Det är bara om man vill för sin egen skull!