Att vara gravid är nog den tuffaste utmaningen som en människa kan anta. Och självklart är utmaningsgraden väldigt individuell. En del rusar förbi graviditeten utan minsta tecken på trötthet eller andra såvrigheter, medan några av oss ligger och kräks de första tre månaderna, tampas med svullna fötter och värkande fogar. Men det finns en sak som jag tror alla gravida har gemensamt: fötternas känslighet!

Kan det vara så att det som ändå förenar alla gravida är njutningen av ett par välmående fötter? Här snackar vi både fotriktiga skor, obligatorisk fotmassage av partner och så kallade kompressionsstrumpor? Även landsting och läkare rekommenderar stödstrumpor för gravida så det är inte en helt långsökt spaning… Här kan du läsa lite närmre om hur det funkar.

Fötterna roten till det onda

Är du svullen, har ont i ryggen eller har svårt att sova? Då kan du nästan alltid härleda det till dina fötter. Faktum är att stödstrumpor rekommenderas till de flesta – det vill säga även om du inte skulle vara gravid. Servitriser, receptionister, flygvärdar och många andra yrkesgrupper använder faktiskt stödstrumpan eftersom det har god effekt på blodcirkulationen. Det gör att du slipper pirr i benen (källa) när du ska sova, och du slipper svullna fötter som skaver i dina skor.

Kort sagt: har du välmående fötter kommer det ge större positiva konsekvenser på ditt övriga mående med goda marginaler. Det beror på att blodet har svårt att pumpa upp sig från fötterna och tillbaka upp i hjärtat. Anledningen beror på ren fysik – blodet måste pumpa mot tyngdkraften. Stödstrumporna hjälper därför blodet lite på traven och ger en liten extra push uppåt igen. Då samlas det inte blod i fötterna, som kan skapa åderbrock, pirrkänslor i benen och ont i ryggen.

Glöm för all del inte att din partner är skyldig att ge dig fotmassage på kvällarna. Även om du i vanliga fall inte skulle uppskatta fotmassage, så ska du se att du kommer gilla det när du är gravid! Har du ingen fotmasserande partner, så boka dit på gravidmassage! Läs mer om det här.

Fler tips till välmående graviditet

Visst slutar det inte vid fötterna. Mycket handlar om vad du stoppar i dig och om dina cravings tvingar dig äta kaviar på banen… Men låt gå för att man har sina egna idéer om vad som är gott när man är gravid, försök ändå tänka på att du behöver mer näring. Och ju mer du äter, desto viktigare är det också att hålla sig i okej form. Förlossningen och själva graviditeten blir mycket enklare om din kropp mår bra fysiskt. Så istället för att unna dig en extra semlor med argumentet ”jag äter för två!” så kanske du ska äta en semla, men ta en mysig och välgörande promenad efteråt!

Här finns lite fler tips på hur du kan träna under graviditeten! Kom ihåg att alltid läsa alla gravidtips med en nypa salt. Det är i slutändan du själv som känner din kropp och din egen förmåga. Huvudsaken är ju faktiskt att du mår bra, för det är du som bär barnet!