Vi lägger allt mer tid och energi på att skapa härliga hem. Ofta tänker du mest på att lägga krut på de rum som besökare oftast ser, men det är minst lika viktigt att lägga lite omtanke på den miljö som mest är till för dig själv, ditt sovrum. Det finns mängder av knep du kan ta till för att med enkla medel skapa ett härligare sovrum.

Den centrala möbeln i sovrummet är naturligtvis sängen. Om den börjar kännas obekväm behöver du nödvändigtvis inte byta ut hela möbeln. Det kan faktiskt räcka med att investera i nya bäddmadrasser med högre komfort. Det är bara en av alla de åtgärder du kan använda dig av för att skapa en mysigare miljö för vila.

Skapa en vilsam atmosfär utan elektronik

Idag lever vi stressiga liv och är uppkopplade nästan jämt. Oroande rapporter om att mobiltelefoner skapar ohälsa, främst hos barn, dyker upp hela tiden. I det rum där du ska koppla av, alltså i ditt sovrum, är det viktigt att du tar bort alla störningsmoment. Har du till exempel en TV eller dator där du sover bör en första åtgärd vara att avlägsna dessa.

Inred med lugna färger

När du ska sova behöver hjärnan koppla av. Det är därför en dålig idé att ha allt för starka färger i sovrummet. Satsa istället på färger som gör hjärnan lugn. Bra exempel är grönt och ljusa naturfärger. I sovrummet ska du undvika uppiggande färger som gult och rött. Att måla om en vägg behöver inte kosta mycket men kan ge rummet en helt ny känsla.

Välj inredning med omsorg

Vi inreder mer än någonsin förr och försäljningen i de stora möbelvaruhusen ökar kraftigt. I ditt sovrum är det dock viktigt att du tänker på kvalitet snarare än kvantitet. Att titta på en röra av prylar när du ska sova ger inte hjärnan det lugn den behöver. Satsa på sparsmakad inredning med bara några få möbler och prydnadsföremål. Gröna växter för luftförbättring är dock något som du kan frossa i.

Undvik dessa saker i sovrummet

  • Elektronik
  • Starka färger
  • Att övermöblera