Idag skriver vi om smink och hur detta bör finnas tillgängligt för alla, oberoende av hudfärg och nyanser samt om vanliga misstag vi gör när vi sminkar oss.

Bymissanki.se2Det som inte många tänker på när de shoppar smink men som är ganska allvarligt ur diskrimineringshänsyn är att det finns väldigt lite smink som passar om en är mörkhyad, men nu kan vi läsa i Sydsvenskan att det kommer ett sminkmärke i Sverige som endast fokuserar på en mörkare hud än den ljushyade varianten, grundare heter Diarry Maréna och besökte nyligen Malmö. Det är redan känt att det finns betydligt mer valmöjlighet i USA och Storbritannien när det kommer till smink för mörkare hudtyper än exempelvis alabaster och vanilj, som många foundation-nyanser heter. Vi hoppas detta fortsätter växa och ta plats i samhället, med lika rätt och villkor som alla andra märken.

Sminktips från experter

Ja att fixa en fin festsminkning är inte det lättaste alltid. Men med bra grunder brukar det mesta lösa sig, när huden är jämn och i naturlig nyans blir det genast ett mycket bättre utgångsläge. I Expressen kan vi få tips och råd, både till fest och vardag när det gäller just sminkning, det många gör som misstag är att de använder för tunga produkter på ansiktet när det bästa är mediumtäckande snarare än heltäckande eller använder samma foundation året om fast hudfärgen förändras i takt med säsongerna. Dessutom kan det vara bra att veta att de flesta foundations inte behöver adderas puder, de är gjorda på det sättet att de fungerar bra utan och puder kan snarare göra så att själva glowet försvinner.

I VK kan vi vidare läsa om sminktips för de lite äldre och det kan vara en bra idé att ta på lite primer på ögonlocket innan man sätter på ögonskugga, mest för att man svettas mycket om sina ögonlock och att det gör så att ögonskuggar rinner ner i ögonvecken och helt enkelt skapar en helt annan look än vad man var ute efter. Dessutom kan det vara en smart grej att använda vattenfast mascara eftersom äldres ögon kan vara lite mer rinniga än ungas, samt att använda sparsamt med smink under ögat för att motverka kladdighet.