De senaste åren har ett antal skönhetstrender varit på kartan och många av dem har inte alls varit speciellt bra. En trend som det rapporterats om nyligen är den där man ska spraya ansiktet med hårspray för att fixera sminket, och den här trenden är faktiskt riktigt skadlig.

3671131-young-relaxed-woman-receiving-a-head-massage

Här kan man läsa om skönhetstrenden som kan förstöra huden. Den här sminktrenden har snurrar runt på nätet ett bra tag och det handlar om att spraya ansiktet med hårspray för att få sminket att hålla en hel dag. Söker man exempelvis på ”hårspray ansiktet” så får man upp så många som 43 000 träffar. De länkar som dyker upp går till forumtrådar, blogginlägg och artiklar som handlar om hur man ska spraya ansiktet för att hålla sminket på plats. Experter säger dock att den här trenden är helt tokig och att man absolut inte ska ha hårvårdsprodukter i ansiktet. Hårspray är framtagen för hår och innehåller ingredienser som inte ska användas på hud. Dessa ämnen är bland annat klisterämnen, alkohol och lösningsmedel. Ämnena kan göra att huden blir uttorkad men de kan också göra så att man får olika hudreaktioner som rodnad, sår och blåsor.

Fler farliga trender

Att trender som faktiskt är farliga för användaren dyker upp då och då är inget ovanligt. För ett par år sedan var det exempelvis populärt att ta sprutor med det syntetiska hormonet Melanotan för att bli brun. I Dagens Nyheter kan man läsa att folk använde detta preparat trots att Läkemedelsverket gått ut och varnat för användandet av det. Hormonet kan nämligen leda till blodförgiftning och bakterieinfektioner. Dessutom har det kommit olika larm om att personer som tagit Melanotan fått cancer. Listan över farliga hudtrender stannar tyvärr inte vid hårspray i ansiktet och injektioner av Melanotan, utan fler trender har synts den senaste tiden:

  • Att ta bort rynkor med sitt eget blod. Den här trenden kallas vampyrbehandling och går ut på att man tar ut blod från sitt eget ansikte och blandar det med restylane, för att sedan injicera det i ansiktet. Studier har dock inte visat att behandlingen kan föryngra huden.
  • Att bleka huden. Trenden är mest populär i Afrika och Asien där många har lite mörkare hud och genom att bleka huden vill de få en ljusare hud mer likt en västerlänning. Många av produkterna innehåller farliga kemikalier som kan ge hudskador.
  • Att sätta eld på ansiktet. Denna trend låter påhittad men i Kina har många kliniker börjat sätta eld på sina patienter. Det läggs en handduk indränkt i alkohol och ett speciellt elixir på ansiktet och sedan sätt den i brand. Metoden ska hjälpa mot rynkor men om den går fel kan ansiktet ta eld på riktigt.

Många undviker solen 78582-sonnenbank

Men precis som det finns trender som är farliga, finns det trender som är bra. En trend är att många verkligen börjat inse att solen är farlig för huden. De flesta som ska vara ute i solen investerar i bra solskyddsprodukter från exempelvis Dermalogica och en del skippar att vara i solen överhuvudtaget. Det är inte längre lika populärt att se solbrun ut året runt, utan det är helt okej att vara lite blek så länge huden slipper bli solskadad. Det är även allt färre som solar solarium efter att det kommit många larm om att det är väldigt farligt.