Solglasögonen är den absolut bästa accessoaren. Du kan framhäva, dölja och förändra dina ansiktsdrag bara genom att välja olika modeller. Men det är inte alla som vet till exempel vilka bågar som passar till vilken ansiktsform, varför man egentligen ska skydda ögonen eller hur man förhöjer och döljer vissa drag. Därför kommer jag att bjuda på en hel del bra tips här.

För det första vill man ju veta vilka trender som gäller just nu, för ingen vill väl gå runt i omoderna glajjer? Trenderna varierar ju från år till år, men det finns självklart också modeller som aldrig går ur tiden. Den klassiska wayfarersmodellen, pilotmodellen och kanske även aviatormodellen är alltid ett säkert kort och passar de allra flesta ansiktsformer. Och om du vill köpa solglasögon på nätet kan du hitta massor av solbrillor på Saltopeppar till bra priser.

Men hur ska du då tänka om du vill ha lite vågade bågar? Om du har runt ansikte ska du helst ha lite rektangulära former, eller glasögon som är asymmetriska på över- och undersidan. Hjärtformade ansikten ser bäst ut i lite nättare glasögon som är bredare upptill. Cateye-looken går också hem för hjärtansikten. Om du har ett ovalt ansikte har du tur, för du kan ha nästan alla former. Allra bäst blir glasögon som är lite oversized med en nedåtgående överbåge över näsan. Rektangulära ansikten ser bäst ut om glasögonen är lite högre sittande än vanligt. Så inga djupa underbågar alltså. Men se till att de inte blir för små, för då ser ansiktet längre ut istället.

Och hur är det med de skyddande effekterna som solglasögon har? Det visar sig att solglasögon inte behöver vara dyra för att vara ett bra skydd mot solen. Och det är ju glädjande, för det finns tyvärr stor risk att man tappar bort sina glasögon eller bara vill byta ut dem – och då kan man ju inte hålla på och köpa solbrillor för 2 000 kronor. Alla solglasögon som säljs inom EU har så kallas CE-märkning. Det betyder att de håller måttet och faktiskt skyddar dina ögon mot farligt ljus och skadande strålar, och det är ju skönt att även modeföretagen måste ta hänsyn till säkerhetsreglerna.

Så, nu kan du ge dig ut i solen och se ut som en riktig fashionista du också!