88841-auge-eye

Jag tycker att det är riktigt snyggt att ha en massa smycken att piffa upp en tråkig vardagsoutfit med. Armband, halsband, fotlänkar, ringar och örhängen – you name it, jag har det. Men när det kommer till övrig kroppsutsmyckning känns det väldigt främmande. Två hål i öronen är ingenting exotiskt. Piercing i näsan eller ett implantat i handen, är däremot inte något som jag ens skulle fundera över att skaffa.

Smycke i ögat

Därför blev jag rent ut sagt förskräckt när jag läste den här artikeln. Den handlar om att det nu är möjligt att operera in ett smycke i ögat. Ingreppet kallas ”Safe sight eye jewlery”. Man kan bland annat sätta in små hjärtan i platina som ska glänsa genom ögonvitan. Den första personen i USA som fick ett sådant här smycken implanterat i ögonvitan filmades av ett tv-team från Fox. Det var en ögonläkare på Manhattan som bestämde sig för att lansera ögonsmyckningen där. Men från början fanns den här extrema metoden endast i Holland, där den utvecklats och patenterats. Ett hundratal personer runt om i världen ska ha smyckat sina ögon hittills.

Kan vara riskfullt

Implantatet sätts in i ögonvitan genom att man med en liten sax klipper ett snitt i bindhinnan. I den ficka som uppstår skjuter man in smycket. Smycket syns sedan mot den vita vävnaden bakom bindhinnan. De som genomför dessa ingrepp säger att risken att få nedsatt syn eller bli blind är obefintlig. Den amerikanska ögonläkarorganisationen American Academy of Ophalmology gick dock ut och varnade för riskerna med ingreppet. De sa att det inte finns tillräckligt med underlag för att man ska kunna styrka att det är ett säkert ingrepp.

Implanteringen av ett platinahjärta i ögat ska gå på ungefär 3 000 dollar, vilket motsvarar 20 000 kronor. Vad jag vet finns inte ingreppet att göra i Sverige och om jag ska förutspå en utgång, tror jag inte på att det kommer att komma till Sverige. Det känns som att de svenska ögonläkarna här är lite mer konservativa när det kommer till nya skumma skönhetsingrepp.